Paket Lastiği nedir? Nerelerde kullanılır?
Paket Lastiği Nedir?
Paket lastiği birden fazla ürünü bir arada tutmak için kullanılan ambalaj malzemeleridir. Esnek yapısıyla birleştirilen parçalara zarar vermeyen, uygulamada takılıp sökülmesi çok pratiktir. Basit, pratik, ekonomik, doğa dostu, yaygın ve kolay bulanabilir bir üründür. Belki birçok evde veya ofiste satın alınan bir çok ürünle birlikte geldiğinden ayrıca satın alınmasına gerek olmayabilir. Su ile kolay temizlenebilir olması sebebiyle hijyenik tüm ortamlarda kullanılabilir.
Paket Lastiği Neden Yapılır?
Hammaddesi kauçuk olup, kauçuk ağacından elde edilen bir maddedir. Kauçuğun en önemli özelliği oldukça esnek bir yapıda olması ve esneme sonrasında eski formuna kavuşabilmesidir. Ayrıca kauçuk sudan etkilenmez. Esneme ve dayanıklılık özelliği içerinde kullanılan kauçuk miktarı ile doğru orantılıdır. Ekoset paket lastikleri %100 doğal kauçuktan üretilirler.
Paket Lastiği 70mm 1Kg
Paket Lastiği 70mm 1000 Adet
Paket Lastiği 180x5mm 1Kg
Paket Lastiği 50x5mm 1Kg
Paket Lastiği 50x5mm 100 Adet
Paket Lastiği Mini Boy 15mm 500 Gram
Paket Lastiği Nerelerde Kullanılır?
Paket lastiği hemen hemen her sektörde kullanılan bir sarf malzemesidir. Bunun yanında bazı sektörlerde ciddi oranlarda kullanılmaktadır. Paket lastiğinin yoğun şekilde kullanıldığı sektörleri şöyle sıralayabiliriz:
- Kırtasiye sektörü: Her ofiste el altında hazır bulunması gereken olmazsa olmaz gereçlerdir. Ödeme için ayrılan nakit paranın pratik bir şekilde işaretlenip hazırlanmasında, mektup veya evrakların düzenli bir şekilde organize edilmesinde, hazırlanan dosya veya klasörlerin pratik ve hızlıca sabitlenmesinde kullanılır.
- Tarım Sektörü: Maydanoz, dereotu, roka gibi adetli zirai ürünleri demet haline getirmek için paketleme aşamasında kullanılır. Ayrıca meyve ve sebze kasalarının üzerini kapatmak, dağılmalarını önlemek ve kasaları birbirine sabitlemek için kullanılır.
- Yumurta Sektörü: Yumurta kolilerini birbirine tutturmak için kullanılır. Viyol denilen karton veya plastik yumurta kolilerine dizilen yumurtaların güvenli taşınması amacıyla alt ve üst parçaları birleştirmek için perakende ve toptan satış kanallarında yaygın olarak kullanılır. Genelde 70lik natürel paket ambalaj lastikleri daha ekonomik ve kolay bulabilirliğinden dolayı tercih edilirler.
- Kuaförler: Saç yapım sırasında, saç buklelerini tutturmak ve şekil vermek için kullanılır. Ayrıca saç kaynak ve peruk imalathanelerinde saç tellerini bir arada tutmak için kullanılır.Genelde renkli paket lastikleri kullanılır.
- Ayakkabı Sektörü: Ayakkabı terlik fabrikalarında üretim aşamasında saya ve taban kısımlarının yapıştırma veya dikim aşamalarında geçici ve pratik olarak sabitlenmesinde yaygınca kullanılır.
Paket lastikleri tüm bunların yanında evlerde, ofislerde çeşitli alanlarda bolca tüketilen bir üründür.
Paket Lastik Çeşitleri Nelerdir?
Paket lastikleri her sektörün ihtiyacı ve talebine göre farklı genişlik, uzunluk ve renklerde üretilmektedir.
Toka lastiği: Saçların toparlanması, atkuyruğu veya örgülü saç modelleri için kopmayan, dayanıklı ve yeniden kullanılabilir olması için tercih edilirler. Genelde küçük boy 15mm, 30mm, 35mm veya 40mm boyları tercih edilir. Standart ve kolay bulunabilir modeli 40mm olanıdır. Renk olarak natürel veya siyah renk lastikler daha çok tercih edilirler.
Para lastiği: Bankacı, muhasebeci, tüccarlar, özellikle döviz bürolarının olmazsa olmazı para lastikleridir. Banknot destelerinin hızlıca pratik ve düzenli tutulması için her an el altında bulunması gerekir. Genel olarak 70mm paket lastikleri kullanılır. Yüzlük banknotlara iki tur sarılarak kullanılması adet olmuştur. Para lastiği olarak 40mm, 50mm, 70mm natürel veya ayırt edici olması açısından renkli lastikler kullanılabilir.
Ambalaj lastiği: Paket lastiğinin bilinen diğer adı da ambalaj lastiğidir. Para lastiğinin standart bilinen boyu 70lik yani 70mm olduğundan dolayı mevcut diğer ölçülerden farklı söylemler için bu tabir kullanılır. Ambalajın boyutlarına göre gereken tüm çeşitler kullanılabilir.
Maydanoz lastiği: Pazar, market veya manavdan alınan roka, tere, maydanoz, nane gibi yeşillikler ve taze soğan, sarımsak gibi sebzelerin üzerinde gördüğümüz paket lastikleri halk dilinde maydanoz lastiği olarak bilinir. Genel olarak 40mm veya 70mm natürel olanlar tercih edilirler. Yeşilliklerin paketlenmesinde en çok tercih edileni ise 40mm kırmızı paket lastikleridir. Zira hazırlanan yemek veya salatalarda kazara lastiklerin karışması asla istenmez. Ayrıca kuşkonmaz, havuç veya salatalık gibi gramajı ağır ve ebatlı sebzeler için 50x5mm veya 70x5mm gibi kalın paket lastikleri de yaygın kullanılır.
Renkli paket lastiği: Renk çeşidi olarak siyah, beyaz, yeşil, mavi, kırmızı olarak üretilen renkli lastikler genelde bağlı olduğu ürünle aynı veya farklı renkte olmasının istendiği durumlarda kullanılır. 40mm ve 70mm boyları standarttır. Kuaför ve peruk uygulamalarında saç veya boya rengine göre seçim yapılır. Tekstil sektöründe sunum ve paketlemede ayırt edici renklerde kullanılır.
Kasa lastiği: Sebze–meyve üretiminde toplama aşamasında zarar görmemesi için ürünler hemen kasalara yerleştirilirler. Tarladan satış kanalına gelene dek sağlamlığının ve bütünlüğünün korunması için ürünlerin üzerlerine koruyucu bir örtü ve kasa kenarlarına bu örtüyü sabitlemesi için çapraz olarak paket lastikleri takılır. Çiftçi ve tarım sektöründe bu lastikler kasa lastiği olarak bilinir. En çok kullanılan boyları 180mm olanlarıdır. Kalınlık olarak 180x3mm, 180x4mm, 180x5mm ve 180x6mm çeşitleri vardır. Lastik kalınlığı arttıkça dayanıklılığı artmakta fakat kilo başı maliyeti de artmaktadır. Kullanıcıların tercihine ve uygulanacak ürüne göre değişkenlik gösterir. Kasa lastiği olarak 100mm, 120mm, 130mm, 150mm ve 220mm boylarında lastiklerde kasa boyu veya ürün çeşidine göre tercih edilebilirler.
Balon lastiği: Büyük boy çocuk balonlarında balon ağzını kapamak, kolay tutulabilir ve esnek olması için kullanılan büyük boy 180mmx3mm ölçüsündeki lastiklerdir.
Kalın paket lastiği: Standart paket lastiklerinin kalınlığı ortalama 1,4mm dir. Lastik esnetildikçe inceldiğinden dolayı bazı uygulamalarda kavramayı arttırmak için kalın-geniş paket lastikleri istenmektedir. Lastik genişliğinde 3mm, 4mm, 5mm, 6mm ve 10mm gibi seçenekler mevcuttur. Özellikle gramajı ağır veya boyutu büyük malzemelerin taşınması ve sabitlenmesinde kullanılır. Dosya ve evrak klasörlerinde, hobi uygulamalarında, atölye, fabrika ve sanayi tesislerinde, fidan yetiştiriciliğinde her türlü parçaların mukavemetli olarak birleştirilmesinde kullanılır.
Ebatlarına göre değişen lastik çeşitleri kasa lastiği, toka lastiği, ambalaj lastiği, maydanoz lastiği gibi isimlerle bilinmektedir. Geniş ebatlı lastikler oldukça sağlam yapıdadır. Bu sebeple kasa lastiği diye adlandırılmaktadır.
Daha küçük ebatlardaki lastikler yine ebatlarına göre toka lastiği, maydanoz lastiği, para lastiği olarak bilinmektedir. Renkli paket lastikleri ise paketlemeler ve ambalajlamalarda, lastiğin görülmesi istenildiği durumlarda tercih edilmektedir.